top of page

A Csillagtúra (Jordán Gábor emlékfutam) szabályzata

 

A Csillagtúra nem egy hagyományos versenyfutam, hanem egy pontgyűjtő verseny,

ahol akár egy lassabb hajó is győzhet, amennyiben jól taktikázik, s ügyesen kihasználja a szabályok adta lehetőségeket.

 

Feladat:

9 óra alatt a lehető legtöbb pontot gyűjteni.

 

Versenypálya:

A versenypályát szigetek, illetve elszigetelt veszély bójával jelölt zátonyok (a továbbiakban egységesen állomások) jelölik ki. Összesen 15 állomás van, s az őket összekötő szakaszok mérföldben mért hosszának megfelelő pont gyűjthető be egy adott szakasz levitorlázásával.

A levitorlázni kívánt szakaszokat a csapat önállóan választja ki a pillanatnyi és várható szélviszonyok, illetve egyéb befolyásoló tényezők függvényében. A szakaszok kiválasztásának egyetlen korlátja van: a futam során egy állomás legfeljebb kétszer érinthető. Érintésnek számít a rajt (Lukovnik-sziget) és a célba érkezés (lukovnik-sziget) is. Mivel a rajt és a cél ugyanaz a pont, így ez az egyetlen pont, amely háromszor is (azaz napközben egyszer) érinthető. Bármely egyéb állomás második érintése után az adott állomás az adott csapat számára megszűnik, azaz mellette a továbbiakban is el lehet vitorlázni, csak nem jár érte pont.

Egy szakasz teljesítése, egy állomás elérése

Egy szakasz teljesítését a célállomás 50-100 m-es megközelítése jelenti. Szigetek esetében a célállomásnak a hajóhoz legközelebb eső partvonala a mértékadó. Ha a GPS jelek alapján vitatható, hogy a hajó megközelítette-e a kívánt mértékben célállomást, akkor a csapat az adott szakaszra 1 ponttal kevesebbet kap. Ha a megközelítés mértéke nem éri el a 150 m-t, akkor a hajó nem teljesítette az adott szakaszt.Ha egy hosszú szakasz levitorlázása során egy közbenső állomást is érint a hajó, akkor a hosszú szakasz helyett a két rövidebb szakaszhoz tartozó pontérték kerül beszámításra.

Prémium pontok

A futam során kétféleképpen is gyűjthetők prémium pontok az alábbiak szerint.

a) Adott szakasz pontértékének megduplázása

A versenyterület központi részén az elszigetelt veszély jellel megjelölt Hr. M. Mare-szigetnél való, 12:00 és 16:00 óra közötti elhaladás esetén az adott szakasz pontszáma megduplázódik. A duplázó pont koordinátája WGS-84 rendszerben: 43°42,8' N, 015°38,0' E. Ha egy csapat az adott időintervallumban többször is képes a zátony mellett elhaladni, akkor az összes érintett szakasz pontértéke megduplázódik. A duplázó pont szükséges megközelítésére ugyanazok a szabályok érvényesek, mint az állomások esetében. Ha a megközelítés csak 100-150 méter közötti, akkor a duplázódás miatt 2 pont kerül levonásra az adott szakasz pontértékéből. Figyelem! A duplázó pont nem állomás, tehát bármely állomásról való odahajózásért önmagában még nem jár pont.

b) Befutó előtt gyűjthető prémium pontok

A befutó előtti időszakban speciális távolságok levitorlázásával további prémium pontok gyűjthetők.

A célvonalat a Rendezőség legkésőbb 17:15 percig kitűzi.

17:30 után a célvonalon nyugati irányba áthaladva, majd a Prisnjak- Sovljak- és ismét Prisnjak-szigetet megkerülve (a szigetek a kerülés során jobb kézre essenek) és a célvonalhoz visszavitorlázva 3 tmf levitorlázásával 6 pont szerezhető.

Ha a hajó a Prisnjak-sziget első elhagyása után az elszigetelt veszély jellel megjelölt Gr. Bacvica-zátonyt is megkerülve megy a Sovljak-sziget felé és a továbbiakban a fent leírt útvonalon halad a célig, akkor 4,2 tmf levitorlázásával 9 pont szerezhető.

Ezen prémium pontokért 17:50-ig lehet elindulni. A 17:30-as és 17:50-es időpontokat a Rendezőség egy hosszú kürtszóval jelzi, illetve a VHF rádión élőszóval jelzést ad. A célterület közelében a befutóra várakozó hajók 17:30 és 17:50 között nem zavarhatják a prémium pontokért induló hajókat.

Rajt

A rajtvonalat a rendezőség a Lukovnik-szigettől északnyugatra tűzi ki. A pontgyűjtés szempontjából a rajt a Lukovnik-szigettől, mint kiinduló állomásról való indulást jelenti. A rajt várható időpontja 9:00. A rajteljárás a többi futamhoz hasonlóan zajlik, azzal a kiegészítéssel, hogy a rajtidő korlátozás 1 óra, azaz 9:00 órai rajt esetén 10:00 óráig még érvényesen el lehet rajtolni.

Cél

A célba érést a Lukovnik-szigettől északnyugati irányban lévő rendező hajó és a versenybója által meghatározott célvonalon való, keleti irányba történő áthaladás jelenti. A pontverseny szempontjából célállomásként a Lukovnik-sziget számít.

A cél 18:00 és 18:40 között áll nyitva, ezt megelőzően vagy ezt követően nem érvényes a befutás. A 18:00 és 18:20 között célba érő hajók minden napközben összegyűjtött pontja beszámít a végeredménybe. A 18:20 óra után érkező hajók pontszáma minden megkezdett 2 perc után 1-gyel csökken. A 18:40 után érkező hajók időn túli befutónak minősülnek és DNF-t kapnak.

Naplózás

A futam alatt a csapatoknak az e célra kiadott táblázat kitöltésével naplózniuk kell az útvonalukat. Minimálisan megadandó az elért állomás neve és az elérés időpontja. A duplázó pont melletti, 12:00-16:00 óra közötti elhaladást is naplózni kell. Ezen túlmenően nem kötelező jelleggel bármilyen egyéb a futamra vonatkozó információ, időjárás, taktikai elképzelés, döntések, útvonal módosítások, stb. feljegyezhető. A kitöltött naplókat a rendező hajó kikötőbe való beérkezését követő 30 percen belül le kell adni a rendezőségnek. A napló le nem adása úgy tekintendő, mintha a csapat nem fejezte volna be a futamot.   

Eredményszámítás

Az egyes csapatok ponteredményei a GPS jeladók által megadott nyomvonalak és a csapatok által leadott naplók összevetése után a fentebb leírt szabályok figyelembe vételével kerülnek megállapításra. A futamot a legtöbb pontot szerző csapat nyeri. Pontazonosság esetén az a csapat végez előrébb, aki a befutó előtti időszakban gyűjthető prémium pontokból többet szerzett. Amennyiben ez is azonos, a célvonalon való áthaladás sorrendje a döntő.

bottom of page